Testamente og boligadvokat
Testamente og boligadvokat
Når man som par køber hus eller lejlighed sammen, er det ofte med tanke på, at det skal være ens fælles hjem i mange år. Desværre er det ikke altid sådan, det går. En af jer kan gå bort uventet, og det er derfor nødvendigt at tage de nødvendige forholdsregler, hvis den situation skulle ramme jer. Det er noget de fleste af os ikke har lyst til at tænke på, men der er ingen vej udenom, hvis I vil sikre hinanden bedst muligt. Tal med jeres boligadvokat om det allerede, når I står og skal købe boligen.
Opret et testamente
Ved alle større forandringer i livet er det en rigtig god ide at tænke over, om I er sikret hensigtsmæssigt rent juridisk. Det kan ofte være en fordel at skrive et testamente, når man som par køber en bolig sammen. Det bliver endnu vigtigere, hvis I har børn enten sammen eller hver for sig eller har planlagt at få det. Opretter I ikke et testamente, vil det nemlig være arveloven, der afgør hvem, der arver boligen, hvis en af jer skulle gå bort. Uden et testamente kan den enes død betyde, at den efterlevende bliver nødt til at flytte.
Hvorfor er testamentet vigtigt?
Hvis I ikke er gift, vil I ikke arve efter hinanden. Heller ikke selvom I har været samboende i mange år. Antal år er uden betydning for arveloven. Det er udelukkende den ægteskabelige status, der regnes med. Det vil sige, at I heller ikke arver den afdødes andel af den bolig har sammen. Har I fælles børn, vil de arve den afdødes halvdel og har I ikke børn, vil halvdelen af huset gå til den nærmeste slægtning efter arveloven – for eksempel afdødes forældre eller søskende. Det betyder, at den efterlevende skal købe den afdødes halvdel fra arvingerne eller sælge huset så arven kan realiseres. Det har ingen betydning, hvor gamle jeres eventuelle fælles børn er. De skal have deres arv udbetalt uanset alder, hvis ikke I er gift. Er I gift har den efterlevende mulighed for at sidde i uskiftet bo. Det vil sige, at boet ikke gøres op før den efterlevende ønsker det eller gifter sig igen. Først der får børnene deres arv udbetalt.
Tænk strategisk
Hvis I opretter et testamente, vil I kunne bestemme at jeres fælles børn i første omgang ikke arver mere end deres tvangsarv og at mest muligt således går til den efterlevende. Er der ikke børn i jeres forhold kan den efterlevende arve det hele efter den afdøde. Når I ikke er gift skal den efterlevende betale en afgift til staten. Hvis I har været samboende i over 2 år eller har fælles børn er afgiften på 15 %. Opfyldes de to ovenstående punkter ikke er afgiften på omkring 36 %.
Forsikringer og pension
Foruden oprettelse af et testamente kan I sørge for, at I er begunstiget i hinandens livsforsikringer og eventuelle pensionsordninger. Det betyder, at den afdødes forsikring og pension udbetales til den efterlevende. Det er med til at sikre, at den efterlevende har økonomi til at blive boende i huset eller lejligheden.
Tal med jeres boligadvokat
Det vil være en god ide at tale med jeres boligadvokat om jeres juridiske status og rettigheder som par allerede, når I køber boligen eller gerne før. Så kan I få den nødvendige vejledning både i forhold til huskøbet og i forhold til de tiltag, I skal gøre for at sikre hinanden. Uheldet kan jo desværre være ude, hvornår det skal være, så det er bedst for alle parter, at det juridiske er på plads så hurtigt som muligt. Har I børn er det jo deres hjem, der er i farezonen, hvis I som forældre ikke tager de nødvendige forholdsregler.
Pingback: Få 3 gratis murer tilbud - Få 3 gratis tilbud